Koliko upravljanje vodnim resursima moze da poboljsa kvalitet I kvantitet vaseg prinosa

Voda je jedan od najvažnijih elemenata koja podržava život na ovoj planeti. klimatske promene, urbano širenje, i potreba da se hrani populacija koja konstantno raste u velikoj meri utiču na sveže izvore vode. Određena područja se suočavaju sa neizbežnom nestašicom vode, i plaćanje sveže vode će uskoro postati realnost u mnogim regijama kako bi se smanjila bačena voda.
Stoga je očigledno da postoji jaka veza između poljoprivrede i vodnih resursa, posebno za useve koji se uzgajaju u oblastima sa niskim nivooom padavina. Preterana upotreba vode za navodnjavanje može da dovede do nestašice vode, i moraju se usvojiti prakse navodnjavanja. Ali za poljoprivrednike, nestašica vode nije jedini problem koji preti prinosu.

Credits: Ugljesa TrkuljaVeštačka primena vode najčešće dovodi do preteranog ili premalog navodnjavanja; pšri čemu su oba štetna za biljke zbog promena koje donose kvalitetu zemljišta. Održavanje odgovarajućeg nivoa vlažnosti zemljišta je ključni faktor za zdrav rast biljaka, pošto u velikoj meri utiče na plodnost zemljišta. Sve do sada, voda je bila relativno jeftina i lako dostupna u svim mestima u Evropi. Stoga je za mnoge poljoprivrednike postala česta prakse da primenjuju (često nepotrebno) količine vode kada su simptomi nezdravih biljaka posmatrani. Međutim, donošenje suda o vlažnosti zemljišta na osnovu posmatranja biljke je netačno, pošto se oslanja na pretpostavke poljoprivrednika o dovoljnim nivoima vlažnosti zemljišta. Ova prakse dovodi do prekomernog navodnjavanja, što ugrožava zdravlje biljaka.

Prekomerno navodnjavanje dovodi do sledećeg:

 • seme ne dobija dovoljno vazduha da diše efikasno, što otežava rast;
 • Koren biljaka ne raste pravilno, opet zbog nedostatka kiseonika;
 • povećana površina soli zbog isparavanja, što utiče na plodnost zemljišta;
 • stvaranje okoline koja je pogodna za razvoj bolesti;
 • pomeranje hranljivih materija i pesticida iz zone korena do površinskih voda („ispiranje“);
 • povećani troškovi kultivacije.

“Kroz korišćenje manje vode, poljoprivrednici mogu da postignu isti kvalitet/kvantitet prinosa i da ga potencijalno poboljšaju”.

Održavanje zemljišta plodnim iz godine u godinu

Održavanje vlažnosti zemljišta na odgovarajućem nivou i sprečavanje degradacije plodnosti (kroz isparavanje hranljivih materija) će uštedeti energiju, novac i rad uzgajivača. Degradiranom zemljištu će biti potrebno vreme i dodatni inputi, u obliku hranljivih materija, da se vrate u inicijalno stanje – i ovo može imati negativni uticaj na prinos u toku nekoliko ciklusa rasta.
Raspored navodnjavanja je kompeksan zadatak. Vodni resursi (koji su u mnogim slučajevima ograničeni), salinitet, i varijabilnost padavina/nesigurnost su neki od parametara životne sredine koji moraju biti uzeti u obzir za pravilno upravljanje vodnim resursima. Rutine navodnjavanja bez pravilnog uzimanja u obzir ovih parametara će skoro uvek rezultirati u prekomernom navodnjavanju i nepotrebnom trošenju vode i energije. Dodatno, različite biljke zahtevaju različite strategije navodnjavanja u toku raznih faza rasta biljke.

Dobre prakse navodnjavanja vode do sledećeg:

 • viskokog kvaliteta prinosa;
 • održavanja vlažnosti zemljišta na stabilnom nivou tako da je mogućnost bolesti minimizirana dok je privlačnost štetočinama smanjena.
 • ušteda energije;
 • ušteda vode
 • povećanje produktivnosti farme.

Credits: Ugljesa Trkulja

Kako APOLLO može da pomogne

Od sejanja do žetve, APOLLO će pomoći uzgajivačima da lako poboljšaju prakse upravljanja farmom.
APOLLO će obezbediti redovno ažuriranje savetodavnih informacija u vezi sa navodnjavanjem (Raspored navodnjavanja) zajedno sa vremenskim podacima koje bi se dobijale sa interpretacionih mapa na osnovu jednoig pogleda na njih. Posebnoi, APOLLO će obezbediti informacije o vremenu navodnjavanja .
Poljoprivrednici će moći da koriste ove mape kako bi donosili bolje odluke o navodnjavanju, što predstavlja štednju energije i vremena. Očekivani rezultat je veći kvalitet prinosa sa manjom potrošnjom vode.

APOLLO usluga Rasporeda Navodnjavanja će biti obezbeđena poljoprivrednicima po niskoj ceni. Može se koristiti zajedno sa uslugama Rasporeda oranja i Monitoringa rasta biljaka. APOLLO usluge se obezbeđuju nezavisno jedna od druge, ali je prirodna veza između oranja, navodnjavanja, i rasta biljaka znači da ima smisla da se sve tri usluge koriste zajedno.

Relevantni APOLLO proizvodi će takođe biti vredni poljoprivrednim konsultantima, koji će moći da daju verodostojne savete svojim klijentima.

Reference/Izvori:
1. Huang, B. and Scott NeSmith, D. (1999), “Soil aeration effects on root growth and activity”, Acta Hortic. 504, 41-52, DOI: 10.17660/ActaHortic.1999.504.3, https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1999.504.3
2. Suat Irmak, Soil and Water Resources Engineer and Irrigation Engineering Specialist, Professor (2014), “Plant Growth and Yield as Affected by Wet Soil Conditions Due to Flooding or Over-Irrigation”, Nebraska extension, Institute of Agriculture and Natural Resources, University of Nebraska-Lincoln.
3. Growstone (2012), “The importance of aeration of soil”.
4. Bhishm Khanna, “What are the harmful effects of excessive irrigation?”, Preserve articles website.

Posebna zahvalnost našem naučnom savetniku Mr. Evangelos Anastasiou, Agronomist, Poljoprivredni univerzitet u Atini

Fotografije: Uglješa Trkulja, UPOR