Sa poljoprivrednicima, za poljoprivrednike: APOLLO proces zajednickog stvaranja

APOLLO usluge primarno imaju za cilj da pomognu poljoprivrednicima iz Evrope koji poseduju male posede i iznad toga da postigne održive poljoprivredne prakse, smanji gubitke i potencijalno poveća poljoprivredne prinose.


Stavljajući benefite poljoprivrednika na prvo mesto, pristup zajedničkog stvaranja se implementira kako bi vodio razvoj APOLLO usluga, kroz koje će krajnji korisnici imati mogućnost da doprinesu stvaranju usluga i njihovoj validaciji. Razvoj priuštivih, pristupačnih i efikasnih poljoprivrednih usluga se ogleda kroz razumevanje tradicionalnih poljoprivrednih metoda i kako ih nove tehnologije mogu podržati, obogatiti i ojačati.

Mi brinemo o vašem iskustvu

Povećanje prihoda, smanjivanje troškova i održive poljoprivredne prakse su krajnji ciljevi APOLLO usluga. Ali ne postoje dva poljoprivredna gazdinstva koja su potpuno ista: postoje velike razlike u specificnosti gazdinstva, lokalnim ekosistemima i poljoprivrednim metodama koje se koriste. Ovo važi za različite regione i zemlje i čak između lokalnih gazdinstava u okviru istog geografskog područja. Razumevanje pravih izazova poljoprivrednika i njegovih potreba u toku poljoprivredne sezone za razne biljke i u okviru uslova životne sredine je stoga suštinsko za proces razvoja usluga. Neprocenjivo znanje koje poljoprivrednici imaju o zemlji, vodi, biljkama i drugim lokalnim resursima se može koristiti da se razviju bolje i prikladnije usluge.

Blizak rad sa poljoprivrednicima će garantovati poboljšana iskustva korisnika. Omogućiće razvoj rešenja koja lako mogu da se uklope u tradicionalne prakse, poboljšanje održivog procesa poljoprivrede i potencijalno dovesti do profitabilnijih prinosa.

Sa poljoprivrednicima, za poljoprivrednike

U ranim fazama životnog veka APOLLO projekta krajnji korisnici su bili pozvani da doprinesu razvoju koncepta usluge. Poljoprivrednici iz pilot područja su izrazili svoje zahteve kroz APOLLO onlajn anketu i kroz ankete koje su bile sprovođene na terenu lokalnih projektnih partnera. Sakupljene su povratne informacije od poljoprivrednika i APOLLO stručnjaci su ih procenjivali i na taj način formirali osnovu za razvoj APOLLO platforme. Onog momenta kada APOLLO usluge postanu dostupne, biće testirane i validirane u toku poljoprivredne sezone u 2017-oj i 2018-oj godini, u sledećim zemljama kontinentalne Evrope: Grčka, Srbija i Španija.

Pozivamo vas da nam se pridružite

U 2017-oj, APOLLO proces zajedničkog stvaranja će biti lansiran kroz tri radionice koje će biti održane u svakom pilot području pre i u toku poljoprivredne sezone (Mart – Septembar, 2017-te). Sastanci će okupiti lokalne poljoprivrednike, poljoprivredne savetnike tehničare, Asocijacije korisnika voda i stručnjake za razvoj APOLLO projekta. Učesnici će biti pozvani da doprinesu, procene, i poboljšaju ideje i koncepte koji su u vezi sa APOLLO uslugama. Zajedno, stručnjaci za razvoj i poljoprivrednici će diskutovati o trenutnim praksama, proceniti preliminarne APOLLO usluge, dizajn i generisati rešenja zajedno uzimajući u obzir njihove različite pristupe, potrebe i tačke gledišta.

Nakon svakog sastanka biće održana prateća sesija kako bi se diskutovale aktuelne teme i napredak APOLLO pilota. Ovi sastanci će se koristiti da se procene i identifikuju prakse i izazovi poljoprivrednika sa kojima se bore u svojim svakodnevnim rutinama upravljanja gazdinstvima, kao i benefiti koje APOLLO usluge donose njihovim aktivnostima. Na osnovu najboljih registrovanih poljoprivrednih praksi i povratnih informacija korisnika o APOLLO uslugama, APOLLO stručnjaci će konstantno poboljšavati i prekrajati različite usluge, kako bi se povećalo opšte iskustvo korisnika.

Ako ste zainteresovani da saznate više o APOLLO sastancima zajedničkog stvaranja i kako možete imati koristi od vašeg učešća, slobodno nas kontaktirajte.

Posebno se zahvaljujemo našem koordinatoru za proces zajedničkog stvaranja ,Dr. Anna Ossan (AgriSat) na njenom doprinosu ovom članku.
Za fotografije zaslužan: Vicente Bodas