Ruma, Serbia. Credits: Ugljesa Trkulja

Zašto poljoprivrednici u Rumi, Srbija su zainteresovani za APOLLO

Jedno od tri pilot područja APOLLO projekta, opština Ruma u severnoj Srbiji je poljoprivredni kraj sa velikim razvojnim potencijalom. Seli smo sa Bojanom Lanc i sa Uglješom Trkuljom iz Udruženja poljoprivrednika opštine Ruma da bismo saznali više o Rumi i na koji način su poljoprivrednici uključeni u APOLLO projekat.


Šta čini region Rume jedinstven sa stanovišta poljoprivrede?
Ruma je opština u Autonomnoj pokrajini Vojvodine u severnoj Srbiji. Nalazi se u karpatskoj niziji između reka Dunav i Sava i nije daleko od Fruške Gore, “dragulja Srbije”. Poljoprivreda je bila deo života u Rumi još od vremena najranijih naselja, zahvaljujući tome što ima ravne, plodne ravnice i povoljnu mikro-klimu.

U Rumi živi oko 55.000 ljudi, od čega skoro 11.300 radi u oblasti poljoprivrede skoro isključivo u porodičnim gazdinstvima. Oblast sadrži oko 6.000 poljoprivrednih gazdinstava i ovaj broj se povećava. Proizvodnja žitarica je i dalje dominantna poljoprivredna aktivnost, ali neki mlađi poljoprivrednici brzo diversifikuju proizvodnju na proizvodnju voća i povrća.

„UPOR naporno radi na podizanju profila poljoprivrednog sektora i ohrabriti podsticaja za razvoj lokalnih poljoprivrednih“

Sa industrijskim razvojem koji cveta u poslednjih deset godina, oblast se bori sa udruženim izazovima brzog razvoja i modernizacije sa čime se suočavaju mnoge zemlje u procesu pred-pristupanja EU. Pored uspostavljanja održivog razvoja u regionu, postoji veliki interes u održivosti životne sredine, a posebno u očuvanje lokalnog biodiverziteta.

Održivost poljoprivrede i efikasno upravljanje resursima bi mogli da pomognu opštini Ruma i okruženju da postanu model razvoja u Srbiji. Udruženje poljoprivrednika opštine Ruma vredno radi kako bi poboljšalo profil poljoprivrednog sektora i ohrabri podsticaje za lokalni poljoprivredni razvoj, prepoznavajući istovremeno mnoge mogućnosti za mala preduzeća koja se bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina i opreme, obradom i doradom poljoprivrednih proizvoda.

Credits: Ugljesa TrkuljaDa li poljoprivrednici imaju iskustva u smart metodama?
Pametna poljoprivreda je nešto što nije nepoznato našim poljoprivrednicima, iako je verovatno bezbednije reći da pun potencijal korišćenja pametnih tehnologija u poljoprivredi u ovom regionu još nije realizovan u potpunosti. Uprkos poljoprivrednom sektoru koji se razvija, ni poljoprivrednici sa malim posedima niti poljoprivredni savetnici nemaju pristup niti koriste napredne poljoprivredne informacije u svom punom kapacitetu.
Razlog treba tražiti u tekućem procesu tranzicije, kako na državnom i individualnom nivou, tako i na centralno usmerenom poljoprivrednom sistemu. Kako vreme prolazi, uloga modernih tehnologija u poboljšavanju prinosa i profita se prepoznaje. U okviru APOLLO projekta, poljoprivrednici sa malim gazdinstvima, poljoprivredni savetnici i članovi ili saradnici Udruženja će imati priliku da pristupe novim tehnologijama i da budu direktno uključeni u testiranje i implementiranje APOLLO usluga.

 

Koliko poljoprivrednika učestvuje u APOLLO pilotu?
Trenutno ima dvadeset poljoprivrednika koji su uključeni na teritoriji opštine Ruma. Uzorci biljaka i potrebni podaci za projekat su sakupljani sa njihovih polja u nekoliko navrata. Postoji jasan interes za poljoprivrednike iz okolnih opština da budu uključeni i to je cilj na kojem mi radimo. Trenutno, oni nam obezbeđuju svoja viđenja i potrebe. Pripremamo osnovu da ih uključimo kao grupu koja će testirati i procenjivati prvu verziju aplikacije u stvarnim uslovima.

 

„Postoji jasan interes za poljoprivrednike iz okolnih opština da budu uključeni i to je cilj na kojem mi radimo.“

Da li postoji određeni benefit koji će APOLLO usluge doneti u vašu oblast?
Stoga, informacija koja je tiče rasta biljke će biti od suštinske vaznosti. Važna je i vlažnost zemljišta, ali trenutno samo mali broj kultura, obično onih koje se seju se navodnjava. S druge strane, procena prinosa i kvalitet proizvoda – uglavnom njihov sadržaj u proteinima – postaju sve važnije informacije.

 

Koje su glavne kulture koje se uzgajaju u Rumi?
Glavne kulture koje se uzgajaju u Rumi su sledeće: ječam, kukuruz, suncokret, šećerna repa, ozima pšenica i soja.

 

U Rumi, poljoprivrednici su tipično mladi muškarci u srednjim tridesetim, sredovečni muškarci kao i sredovečne žene (od 45 do 50 godina). Dok su generalno skeptični u vezi sa promenama, postoji volja za isprobavanjem novih metoda koje se pokažu uspešnim. Rumski poljoprivrednici su skloni učestvovanju u diskusijama koje se tiču njihovog statusa u poljoprivrednom sektoru u svom području i da obezbeđuju predloge za rešavanje problema. Praktični su u svakodnevnom životu i radu, zainteresovani za učenje i iskustva drugih poljoprivrednika (posebno iz drugih zemalja) i spremni su za saradnju.

Fotografije: Uglješa Trkulja